Εφοδιαστική Αλυσίδα, Προιόντα

Ζιβανία: Δεν είναι μόνο προνόμιο των μερακλήδων – (Φωτός)

Η Ζιβανία ή ζιβάνα όπως συνηθίζεται να λέγεται από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί  ένα παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα που παράγεται στην Κύπρο από στέμφυλα, δηλαδή το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμειγνύονται με ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου. Το μείγμα στέμφυλων/κρασιού αποστάζεται έπειτα στις ειδικές παραδοσιακές συσκευές απόσταξης, παράγοντας τη ζιβανία. Η ζιβανία είναι άχρωμο οινοπνευματώδες με ελαφρύ άρωμα σταφίδων. Η τυπική περιεκτικότητα σε οινόπνευμα είναι 45%vol. Δεν περιέχει ζάχαρη και δεν έχει καμία οξύτητα. Αυτά όσον αφορά τα συστατικά με την βοήθεια πάντα της Βικιπαίδεια.

Προσωπικά την λατρεύω είναι το μοναδικό ποτό που υπάρχει στο σπίτι και ένα σφηνάκι όπως με έμαθε ο παππούς και ο πατέρας μου μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό. Το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα και υπάρχει πάντα χώρος στα ντουλάπια και τα ψυγεία του κάθε κυπριακού σπιτιού.

Όλες τις χρήσεις της Ζιβανίας:

 • Zιβανία – Ως συνοδευτικό

Η πιο διαδεδομένη χρήση της ζιβανίας είναι φυσικά η κατανάλωσή της, αφού συνδυάζεται τέλεια με το σιουσσιούκκο, την τσαμαρέλλα, όλων των ειδών μεζέδες, πιατέλες με αλαντικά και τυριά, κυπριακά λουκάνικα και φυσικά με οποιοδήποτε άλλο γεύμα επιθυμεί ο Κυπραίος.

 • Ζιβανία – Ως κοκτέιλ

Υπάρχει ένα πολύ ωραίο Κόκτεϊλ ονόματι «Παττίχα Μαρτίνι» που μπορείς να φτιάξεις με λίγη ζιβανία. Ο δημιουργός του πιο πάνω κοκτέιλ, ο οποίος είναι συνεργάτης στο Taste and Hospitality Κώστας Νικολαίδης γνωστός αλχημιστής-Bartender, ανέδειξε τη ζιβανία στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Αυθεντικού Κοκτέιλ το 2011, κερδίζοντας τη 2η θέση.

Αν λοιπόν θες να δοκιμάσεις το Παττίχα Μαρτίνι, παττίχα με τη ζιβανία, λίγο ανθόνερο και τριαντάφυλλο, τότε δοκίμασε τη συνταγή: Παττίχα Martini!

 • Ζιβανία – Ως Αντικαταθληπτικό

Το Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Όμιλο Οινοποιών, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τον τελευταίο χρόνο, μέσω ερωτηματολογίων (2 587 άντρες και 2 822 γυναίκες, 20-85 χρονών). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν καταναλώνουμε 4 με 8 καρτούθκια ζιβανία την εβδομάδα, είναι σχεδόν απίθανο να διαγνωστούμε με κατάθλιψη.

 • Ζιβανία – Ως Αντι-γηραντικό

Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας που αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι αντιγηραντικές ιδιότητες της ζιβανίας λόγω της περιεκτικότητάς της σε κοζιτρολλιόλη. Αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε ευρέως την εποχή των Φαραώ στην Αίγυπτο και υπάρχει μέχρι και σήμερα σε εκατοντάδες προϊόντα ομορφιάς και αδυνατίσματος.

 • Ζιβανία – Για περισσότερη συγκέντρωση
 • Ένα πρωτάκουστο εύρημα από το τμήμα πειραμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιβεβαιωμένο από τον εκπρόσωπο τύπου του Π.Κ, Τιμόθεο Παπαχατζηστεργιάδη, υποστηρίζει ότι 2 με 3 σφηνάκια ζιβανία πριν το διάβασμα, είναι αρκετά για να αυξήσουν τη συγκέντρωση ενός φοιτητή.
 • Ζιβανία – Ως καθαριστικό τζαμιών

            Πολλά νοικοκυριά της Κύπρου, ξέρουν καλά πως η ζιβανία λόγω των ουσιών που περιέχει, δρα αποτελεσματικά κατά της σκόνης και των λεκέδων. Αρκεί μόνο ένα σφηνάκι ζιβανίας σε ένα μπουκάλι καθαριότητας, για να τετραπλασιαστεί η δράση του καθαριστικού!

 • Ζιβανία – Για το αυτοκίνητο

Βάλτε άφοβα ένα σφηνάκι ζιβανία στο δοχείο νερού του αυτοκινήτου σας, για να έχετε πεντακάθαρα τζάμια ολόχρονα! Επίσης σύμφωνα με ειδικούς, 1 ποτήρι ζιβανία προς 2 ποτήρια νερού, είναι η δοσολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ραδιατέρ του αυτοκινήτου παρατείνοντας τη ζωή της μηχανής του… μέχρι και 6 χρόνια!

 • Ζιβανία- Για το κρυολόγημα

Από τον  καιρό των γιαγιάδων μας, η ζιβανία ήταν το απόλυτο καταπραϋντικό κατά του κρυολογήματος! Και δεν εννοούμε καταναλώνοντας ζιβανία, αλλά χρησιμοποιώντας την για….εντριβές! Απλά ζέστανε λίγη ζιβανία, και άπλωσέ την στη πλάτη και τη περιοχή του λαιμού, θα νιώσεις καλύτερα εντός μερικών ωρών!

 • Ζιβανία– Για αποστείρωση

Με ένα βαμβάκι και λίγη ζιβανία, μπορείτε να αποστειρώσετε τα καινούρια σας σκουλαρίκια που έχουν μολύνει την τρύπα στο σώμα σας, βάζοντας το σκουλαρίκι σε ένα σφηνάκι ζιβανίας για να απολυμανθεί. Λόγω του αλκοόλ που περιέχει, θα εξοντώσει τα βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική του καθαρού οινοπνεύματος ή του απλού αλατόνερου, το οποίο θα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά!

 • Ζιβανία- Ως Θερμαντικό

Πολλές φορές για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, η ζιβανία αποτελεί ένα γρήγορο μέσο θερμότητας του σώματος μας και συχνά ακούμε να καταναλώνετε  από στρατιώτες που βγάζουν σκοπιά, ανθρώπους που δουλεύουν γενικότερα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και από οποιονδήποτε που αναζητά ένα ευχάριστο και γρήγορο τρόπο για να ζεσταθεί.

 Ευχαριστούμε το studentlife.com.cy για όλες τις πληροφορίες

[mc4wp_form id=”4426″]