Εφοδιαστική Αλυσίδα, Κυπριακά Προϊόντα

Παστά σύκα Τηλλυρίας : Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Τα παστά σύκα Τηλλυρίας είναι σύκα τα οποία καπνίζονται με θειάφι και αποξηραίνονται στον ήλιο. Είναι μικρού μεγέθους, άσπρα και μαλακά, με γλυκιά γεύση και παρασκευάζονται κατά τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο.

Ιστορία:

Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ιστορικές πηγές που να μαρτυρούν πότε ξεκίνησε η παραγωγή των παστών σύκων. Σύμφωνα με τους τοπικούς παραγωγούς, η τεχνογνωσία παραγωγής του προϊόντος έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Χρ. Κυπριανού (2000), πιο σπουδαία ποικιλία είναι τα «κούτσινα», από τα οποία παρασκευάζονται στηνΤηλλυρία τα «παστόσυκα» ή «παστά σύκα».

Μέθοδος παραγωγής:

Χρησιμοποιείται η ντόπια ποικιλία σύκων που απαντάται στην Τηλλυρία και ονομάζεται «κούτσινο». Τα σύκα αφήνονται να υπερωριμάσουν, μαζεύονται και τοποθετούνται σε ειδικά δωμάτια ή δοχεία (κλίβανοι) για να καπνιστούν. Το κάπνισμα γίνεται με το άναμμα θειαφιού και διαρκεί περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια, τα καπνισμένα σύκα αποξηραίνονται στον ήλιο για 7-10 μέρες και ακολούθως βυθίζονται σε νερό που κοχλάζει για να πλυθούν.Αφήνονται να στεγνώσουν και συσκευάζονται.

Γαστρονομία:

 Καταναλώνονται ως γλυκό.Χρησιμοποιούνται, επίσης, για την παρασκευή συκόπιτας.

[mc4wp_form id=”4426″]

[uam_ad id=”8224″]