Πρόκειται για μανταρίνια του είδους Citrus delisiosa Ten. τα οποία καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή του χωριού Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού. Είναι ευρέως γνωστά ως μανταρίνια Αρακαπά. Η μανταρινιά αυτή είναι γνωστή και ως «κυπριακή» ή «ντόπια» και είναι φημισμένη για τα εύγευστα και αρωματικά φρούτα της που φέρουν, όμως, μεγάλο αριθμό σπερμάτων. Ο μέτριου μεγέθους καρπός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί κατά την ωρίμανση. Ο φλοιός είναι λείος και λεπτός και αποσπάται εύκολα (Θεοδώρα Καπαρή-Ησαΐα, 2006).
Ιστορία:
Η μανταρινιά Αρακαπά εισάχθηκε στην Κύπρο το 1870 (Παυλίδης, 1986). Σύμφωνα με τον Π. Γεννάδιο (1914), ο πρώτος που εισήγαγε τη μανταρινιά στην Κύπρο ονομαζόταν Γιουσούφ-εφέντης και έτσι τα παλαιότερα χρόνια η μανταρινιά αυτή ήταν γνωστή με το όνομά του.
Μέθοδος παραγωγής:
Τα μανταρίνια Αρακαπά ωριμάζουν την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει προσαρμοστεί άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της ημιορεινής περιοχής των χωριών πέριξ του Αρακαπά. Τα δέντρα παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι ότι παρουσιάζει σε έντονη μορφή το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή η χρονιά κατά την οποία παρατηρείται υπερπαραγωγή ακολουθείται συνήθως από μία χρονιά σημαντικά μειωμένης παραγωγής. Για τον μετριασμό του φαινομένου αυτού, και κατ’ επέκταση την αύξηση του μεγέθους του καρπού, συστήνεται αυστηρό κλάδεμα και αραίωμα των καρπών τη χρονιά με υπερπαραγωγή.
Γαστρονομία:
Καταναλώνονται φρέσκα και, επίσης, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φρέσκων χυμών, μανταρινάδων, λικέρ, κ.ά.
[mc4wp_form id=”4426″]
[uam_ad id=”8224″]