Εφοδιαστική Αλυσίδα, Προιόντα

Limoncello : Το Ιταλικό Απεριτίφ που έχει γίνει ένα «κοινωνικό τελετουργικό»

Το Limoncello είναι η ιταλική λέξη που αναφέρεται σε ένα λικέρ με έντονη γεύση λεμονιού που συσχετίζεται και παράγεται στο Σορέντο, στην ακτή του Αμάλφι και στο νησί Κάπρι, αλλά επίσης πολύ δημοφιλές σε όλη την Ιταλία.

Το Limoncello είναι φτιαγμένο από ξύσμα λεμονιού (αυστηρά μη επεξεργασμένο), νερό, αλκοόλ και ζάχαρη. Είναι ένα ποτό που καταναλώνεται συνήθως μετά τα γεύματα, αλλά είναι ένα τέλειο ποτό για κάθε περίσταση.

Η προετοιμασία είναι εύκολη αλλά σχολαστική: εάν εκτελεστεί με ακρίβεια, σε λίγο λιγότερο από τρεις μήνες, το παραδοσιακό κίτρινο ποτό θα είναι έτοιμο να το απολαύσετε ως απεριτίφ ή ως πεπτικό, πριν ή μετά το γεύμα.

Όπως και στην καλύτερη παράδοση της ιταλικής φιλοξενίας, το Limoncello προσφέρθηκε στον Robert Langdon, τον κύριο χαρακτήρα του Inferno του Dan Brown, καθώς και στον ταξιδιωτικό του σύντροφο Sienna Brooks και τον Dr. Ferris, από τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου σκάφους που ονομάζεται Mendacium, το οποίο τους συνοδεύει στην Piazza San Marco της Βενετίας.

Μεταξύ της ιστορίας και του μύθου

Οι ρίζες του Limoncello καλύπτονται από μυστήριο και οι θεωρίες είναι πολλές, όπως πάντα.

Οι Sorrentini, Amalfitani και Capresi διεκδικούν την καταγωγή τους. Σε μικρά οικόπεδα χιλιομέτρων, αυτοί οι τρεις πληθυσμοί υπερηφανεύονται για την παραγωγή του limoncello που μεταδόθηκε από διάφορες γενιές.

Στο Κάπρι, κάποιοι λένε ότι η καταγωγή του συνδέεται με τα γεγονότα της οικογένειας του επιχειρηματία Massimo Canale, ο οποίος, το 1988, καταχώρισε το πρώτο εμπορικό σήμα «Limoncello».

Το ποτό προέρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, σε ένα μικρό πανδοχείο στο νησί Azzurra, όπου η κυρία Maria Antonia Farace φρόντιζε έναν αυστηρό κήπο με λεμόνια και πορτοκάλια. Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ο ανιψιός της άνοιξε ένα μπαρ κοντά στη βίλα του Alex Munte. Η ειδικότητα αυτού του μπαρ ήταν το λικέρ λεμονιού που φτιάχτηκε με την παλιά συνταγή της nonna.

Το 1988, ο γιος του ανιψιού, Massimo Canale, ξεκίνησε μια μικρή χειροποίητη παραγωγή του Limoncello, καταγράφοντας το εμπορικό σήμα. Ωστόσο, οι Σορέντο και Αμάλφι έχουν τους δικούς τους θρύλους και ιστορίες σχετικά με την παραγωγή του παραδοσιακού κίτρινου ποτού.

Στην ακτή του Σορέντο, για παράδειγμα, η ιστορία λέει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι μεγάλες οικογένειες του Σορέντο θα εξασφάλιζαν πάντα ότι οι επιφανείς καλεσμένοι τους θα πάρουν μια γεύση από το Limoncello, φτιαγμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή τους.

Επιπλέον, στο Αμάλφι, ορισμένοι πιστεύουν ότι το ποτό έχει ακόμη παλαιότερη προέλευση, που συνδέεται σχεδόν με την καλλιέργεια λεμονιών.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις συνθήκες, η αλήθεια είναι ασαφής και η υπόθεση είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Μερικοί θυμούνται το έθιμο των αγροτών και των ψαράδων να πίνουν λίγο λικέρ λεμονιού το πρωί για να αποκρούσουν το κρύο.

Άλλοι μιλούν για τους επιμελούς μοναχούς που σκοπεύουν να διατηρήσουν τις απολαύσεις της ζωής ανάμεσα στις προσευχές, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν οι δρόμοι ήταν επικίνδυνοι και οι θάλασσες κατοικούν με λεηλασίες Σαρακηνούς.

Σύμφωνα με τον Lee Marshall, Βρετανό δημοσιογράφο που ζει στην Ιταλία από το 1984 και γράφει για την ιταλική εβδομαδιαία έκδοση Internazionale, η ιστορία του Limoncello είναι σύντομη και δεν έχει ρίζες στην αγροτική παράδοση, όπως συμβαίνει συνήθως.

Στο άρθρο του με τίτλο L’invenzione della tradizione (Η εφεύρεση της παράδοσης) από το Internazionale (Οκτώβριος 2013), ο Marshall υποστηρίζει ότι δεν έχουμε ιστορικά έγγραφα σχετικά με τη χρήση του Limoncello πριν από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Επιπλέον, ο Marshall γράφει ότι έξω από λίγες οικογένειες και κοινωνικούς κύκλους, λίγοι το έπιναν πριν από το 1988, όταν ο επιχειρηματίας Massimo Canale του Κάπρι κατέγραψε το εμπορικό σήμα “Limoncello di Capri” και άρχισε να παράγει το κίτρινο λικέρ σε ποσότητες που θα μπορούσαν πρώτα να ικανοποιήσουν τα μπαρ, εστιατόρια και σουπερμάρκετ σε ολόκληρη την περιοχή και μετά σε όλο τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Marshall, το Limoncello, ως εμπορικό φαινόμενο, είναι η ίδια εποχή με το Διαδίκτυο.

Μπορεί να μην ξέρουμε ποτέ την αλήθεια, εκτός από το γεγονός ότι το παραδοσιακό κίτρινο ποτό έχει περάσει τα σύνορα για δεκαετίες, κατακτώντας τις μισές παγκόσμιες αγορές.

Το εμπορικό φαινόμενο του Limoncello

Από το Κάπρι μέχρι την Κοστιέρα, η φήμη του Limoncello,ο έφτασε σύντομα στο Μιλάνο όπου ονομαζόταν Limoncino. Έφτασε στη συνέχεια προς τη Ρώμη (er Limoncello) και τελικά έφτασε ακόμη και στη Νάπολη, όπου τα μπαρ στο κέντρο της πόλης άρχισαν με υπερηφάνεια να εμφανίζουν τα χαρούμενα μπουκάλια γεμάτα με κίτρινο υγρό χρυσό.

Το μυστικό της επιτυχίας της ήταν η μοναδική γεύση που επιτεύχθηκε από την ιδιαίτερη ποιότητα των λεμονιών που καλλιεργούνται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Καμπανίας, νότια της Ιταλίας.

Αν και είναι εξαιρετικά αλκοολούχο λικέρ, το άρωμα και η γεύση αυτής της τυπικής ποικιλίας λεμονιών επιτρέπει σε αυτό το ποτό να είναι γλυκό και ευχάριστο στον ουρανίσκο.

Για να εκτιμήσετε το Limoncello στο έπακρο, θα πρέπει να σερβίρετε σε πολύ κρύα θερμοκρασία, γεγονός που το καθιστά πιο δροσιστικό στις πιο ζεστές εποχές.

Πρώτα ήταν μια φαντασιοπληξία, μετά ήταν μια μόδα και τώρα είναι μια σταθερή παράδοση που ούτε καν οι πολυάριθμοι διεκδικητές της δεν μπορούν να μιμηθούν: κανένα άλλο λικέρ φτιαγμένο από μια απλή έγχυση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις γεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο μέτρο επιτυχίας είναι η μίμηση και το Limoncello μιμήθηκε όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Για να προστατευτεί από τις απομιμήσεις, του έχει ανατεθεί η ονομασία Indikazione geografica tipica (IGP), η οποία περιλαμβάνει παραγωγή με χαρακτηριστικά «ωοειδή» λεμόνια από το Sorrento.

Χαρακτηριστικά ποικιλιών

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βιοτεχνικής ποικιλίας του Limoncello και της βιομηχανικής; Η απάντηση είναι απλή: τα λεμόνια!

Το αυθεντικό λεμόνι του Σορέντο πρέπει να παραχθεί σε μια από τις συνοικίες της περιοχής που εκτείνεται από το Vico Equense έως το Massa Lubrense και το νησί Κάπρι.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται συνήθως κατά την περίοδο από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο: πραγματοποιείται με το χέρι επειδή πρέπει να αποφευχθεί η άμεση επαφή μεταξύ των λεμονιών και του εδάφους.

Για να δημιουργήσουμε αυτό το λικέρ από τη φλούδα του λεμονιού, πρέπει να είμαστε σίγουροι για την προέλευση του εσπεριδοειδούς, το οποίο συχνά αντιμετωπίζεται με χημικά φυτοφάρμακα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η διαφορά έγκειται επίσης στη γεύση, η οποία εξαρτάται από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται: Femminiello από το Massa Lubrense (ωοειδές σχήμα, λείο δέρμα, πολύ ζουμερό) και Sfusato από το Αμάλφι (κωνικό σχήμα, μεγάλο με παχιά, κίτρινη φλούδα και σχεδόν χωρίς σπόρους) είναι οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του λικέρ που χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα των αιθέριων ελαίων που κληρονομεί από το περιβάλλον.

Σερβίρισμα

Το Limoncello είναι ένα εξαιρετικό πεπτικό εάν σερβίρετε κρύο. Μερικοί το προτιμούν σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και αναδεύονται σε τονωτικό νερό ή σαμπάνια. Τον τελευταίο καιρό, είναι μόδα να το χρησιμοποιείτε σε ζελατίνες και φρουτοσαλάτα. Στην Καμπανία, στον πρίγκιπα της γης της παραγωγής του, το limoncello ολοκληρώνει το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο: σε αυτό το σημείο, έχει γίνει ένα κοινωνικό τελετουργικό του οποίου η σημασία είναι σχεδόν ίδια με τον καφέ.

[mc4wp_form id=”4426″]

[uam_ad id=”8224″]