Εφοδιαστική Αλυσίδα, Παρουσίαση

ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ : Η πολυδυναμικότητα του κρασιού που σε ταξιδεύει

Το οινοποιείο χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα μας, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550μ.

Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του οινοποιείου ακολούθησε αυτήν της τοποθεσίας του αμπελώνα. Επιλέξανε το Κούτσι γιατί πιστεύουν απόλυτα ότι το Αγιωργίτικο που παράγεται σ’ αυτήν την ημιορεινή περιοχή, με τα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη και τις έντονες κλίσεις, διαφέρει σημαντικά από αυτό των άλλων περιοχών της Νεμέας. Η σταθερά χαμηλότερη στρεμματική απόδοση των αμπελώνων του Κουτσίου σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και την ιδανική έκθεση των αμπελώνων στον ήλιο εγγυώνται  ένα επίπεδο ποιότητας του Αγιωργίτικου, υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης ζώνης. Στο Κούτσι λοιπόν εγκαταστήσανε και το οινοποιείο.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο με υπέροχη και πανοραμική θέα στον κάμπο της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 250 μέτρα περίπου χαμηλότερα.
Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο όλα τα μέσα για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Το οινοποιείο λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 22.000, και είναι επανδρωμένο από ένα επιτελείο  έμπειρων οινολόγων και γεωπόνων με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, οι οποίοι καθημερινά φροντίζουν για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

H δημιουργία του KTHMATOΣ ΓAIAΣ ξεκινά από τον τρόπο που καλλιεργούνε τον ιδιόκτητο αμπελώνα στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας.

Έχοντας σαν στόχο ένα σπάνιο οίνο βαθύτατης παλαίωσης, καθοδηγούνε τον αμπελώνα, έτσι ώστε να συμπυκνώσει όλες του τις ουσίες σε ένα πολύ μικρό αριθμό σταφυλιών.

H οινοποίηση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει, το ήδη πυκνό σε ουσίες σταφύλι, να εκφραστεί στο κρασί με τον πιο απόλυτο και ολοκληρωμένο τρόπο. H πολύ μακρά μεταζυμωτική εκχύλιση είναι το σημείο κλειδί της πρώτης φάσης της οινοποίησης. Στη συνέχεια, ο νέος οίνος ωριμάζει για 12 τουλάχιστον μήνες μέσα σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225lt. Το δάσος προέλευσης του ξύλου, ο βαθμός καψίματός του, ο τρόπος κοπής του και άλλες μικρές λεπτομέρειες έχουν εξεταστεί και επιλεγεί έτσι ώστε να έχουνε τελικά έναν οίνο με ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα.

Στη συνέχεια, το KTHMA ΓAIAΣ εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία απολύτως κατεργασία, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να διαφυλάξουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.

Ένα ιδιαίτερα βαθύ ερυθροϊώδες χρώμα συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρύφαλλο. Η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν οίνο πολύ βαθιάς παλαίωσης. Οι ιδανικές συνθήκες διατήρησης, σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12ο-14οC, το KTHMA ΓAIAΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα πολυπλοκότερη μορφή, για την επόμενη εικοσαετία.

Θυμηθείτε να περάσετε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ σε μία φαρδιά καράφα (decanting) τουλάχιστον μισή ώρα πριν το απολαύσετε.

Η νέα διάσταση που θα αναδυθεί μπροστά σας, θα σας ενθουσιάσει!

Προμηθευτείτε τα προϊόντα Κτήμα Γαία στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality :

[mc4wp_form id=”4426″]

[uam_ad id=”8224″]