Εφοδιαστική Αλυσίδα, Κυπριακά Προϊόντα

Κουφέτα Αµυγδάλου Γεροσκήπου: Tεχνογνωσία από το 1895

Τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα και παράγονται στον Δήμο Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Η ιδιαιτερότητα των Κουφέτων Αµυγδάλου Γεροσκήπου έγκειται στη γνώση και στην τεχνογνωσία των παρασκευαστών τους, αλλά και στην ιδιαίτερη συνταγή τους, παράγοντες που προσδίδουν στο τελικό προϊόν τα ιδιαίτερα φυσικά, οργανοληπτικά και χηµικά χαρακτηριστικά του.

Το κρίσιµο σηµείο της παραγωγικής διαδικασίας και το οποίο αποτελεί βασικό σηµείο της τεχνογνωσίας είναι ότι, ο παραγωγός πρέπει να βρίσκεται µπροστά από το µηχάνηµα παρασκευής (την κουφετιέρα) καθ όλην τη διάρκεια παρασκευής για να έχει συνεχή επίβλεψη της όλης διαδικασίας επιζαχάρωσης και να µπορεί να επεµβαίνει άµεσα µε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά την πυκνότητα και την ποσότητα του σιροπιού, καθώς και την ένταση της θερµοκρασίας παρασκευής κατά την επιζαχάρωση.

Επίσης, ο συνδυασµός του χρόνου επιζαχάρωσης των καβουρδισµένων αµυγδάλων και του ρυθµού περιστροφής της κουφετιέρας, κατά τη διάρκεια της επιζαχάρωσης του προϊόντος, είναι πολύ σηµαντικός, έτσι ώστε κατά την επιζαχάρωση τα Κουφέτα να µην κολλάνε µεταξύ τους, να µην ξεραίνονται, και να απορροφάται η σωστή ποσότητα ζάχαρης. Ως αποτέλεσµα των πιο πάνω, η τραχιά επιφάνεια, η υφή και η γλυκάδα που αποκτούν «τα Κουφέτα Αµυγδάλου Γεροσκήπου» αποτελούν την ιδιαιτερότητα του προϊόντος.

Σύµφωνα µε συγκεκριµένες γραπτές αναφορές, η παρασκευή των «Κουφέτων Αµυγδάλου Γεροσκήπου» χρονολογείται τουλάχιστον από το 1895 και η τεχνογνωσία παρασκευής τους µεταφέρθηκε από γενεά σε γενεά µέχρι σήµερα.

Να σημειωθεί ότι έχει καταχωρηθεί στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2019 μετά από προσπάθειες πολλών ετών.  Αυτό θα πει ότι τα Κουφέτα Αµυγδάλου Γεροσκήπου είναι πλέον υπό την προστασία της Ε.Ε., λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Της Μαρίας Νεοκλέους – Μαλιώτου/  Τµήµα Γεωργίας/ Νικολέτα Χρήστου

[mc4wp_form id=”4426″]    

[uam_ad id=”8224″]