Εφοδιαστική Αλυσίδα, Κυπριακά Προϊόντα

Γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού:Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Το γλυκό τριαντάφυλλο είναι ένα ομοιόμορφο μείγμα ροδοπετάλων σε σιρόπι. Έχει παχύρευστη υφή, γλυκιά γεύση με έντονο άρωμα τριαντάφυλλου και χρώμα βαθύ σκούρο μωβ προς καφέ. Γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Στις 21/6/2016 το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού καταχωρήθηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιστορία:

Το γλυκό τριαντάφυλλο ήταν πολύ γνωστό από τα παλιά χρόνια ως κέρασμα αλλά και ως «γιατροσόφι» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Σε κείμενα ξένων επισκεπτών του νησιού (19ος αιώνας) αναφέρεται ότι το γλυκό τριαντάφυλλο ήταν ένα από τα γλυκά του κουταλιού που προσφερόταν από τις νοικοκυρές για να φιλέψουν τους επισκέπτες.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευάζεται από άνθη της Ρόδης της Δαμασκηνής (Rosa damascena). Από το άνθος του φυτού επιλέγονται μόνο τα πέταλα, τα οποία κοσκινίζονται και πλένονται προκειμένου να απομακρυνθούν γύρη και τυχόν ξένες ουσίες. Στη συνέχεια τα πέταλα βράζουν σε λίγο νερό με ζάχαρη. Ακολούθως, προστίθεται η υπόλοιπη ζάχαρη, νερό και χυμός λεμονιού και το μείγμα αφήνεται να βράσει. Αρχικά το γλυκό βράζει με κλειστό καπάκι για να δεσμεύεται όλο το άρωμα του τριαντάφυλλου ενώ αργότερα για να «δέσει» το γλυκό αφαιρείται το καπάκι.

Γαστρονομία:

Καταναλώνεται ως γλυκό του κουταλιού. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει κρεμώδη γλυκά, γιαούρτι και παγωτό.

[mc4wp_form id=”4426″]

[uam_ad id=”8224″]